Projekt som synliggör kvinnorna

– Kvinnorna var väldigt synliga under revolutionen och spelade en viktig roll. De stor sida vid sida med männen. Samtidigt, när man såg den egyptiska graffitin, var kvinnorna osynliga. De fanns varken tillräckligt med graffiti om kvinnor eller tillräckligt med graffiti av kvinnor.

Det sade Mia Gröndahl, projektledare för Street Art Österlen, när filmaren Neta Norrmos dokumentär Women on Walls visades på söndagskvällen på Borrby bio.

Mia Gröndahl är även initiativtagare till projektet med samma namn, Women on Walls. Ett konstprojekt som syftar till att ge egyptiska kvinnor en plats i det offentliga rummet och stärka deras position i det egyptiska samhället. Projektet uppmuntrar även kvinnliga konstnärer att själva ta väggarna i besittning.

Många av de muralmålningar som uppförts av konstnärerna i projektet refererar till våldsamma scener med grova sexuella övergrepp som egyptiska kvinnor utsattes för under revolutionen.

– Många män accepterade inte att kvinnor blev mer synliga och aktiva under revolutionen och kvinnor blev därför utsatta för övergrepp, konstaterar Mia Gröndahl.

Två av Street Art Österlens inbjudna konstnärer, Mona Kealah och Sad Panda, är också engagerade i projektet.

Neta Norrmos dokumentär gjordes för två år sedan men projektet Women on Walls fortsätter och har även förts vidare till Jordanien och Amman.

Torun Börtz