Multikonstnär målar kvinnor in i evigheten

Rösten är hans viktigaste och mesta verktyg, författaren, tenoren och rapparen Anthony Mills. Men utan konsten, måleriet, kan han heller inte leva. I Vitaby skapar han, inom ramen för gatukonstfestivalen Street Art Österlen, en evighet för framlidna kvinnor och ett gott sällskap för mannen vars vägg han pryder med en rosa Pontiac a la 50‐tal.

– När jag hörde att det var en samlare av veteranbilar som ägde huset visste jag genast att jag skulle måla en rosa 50‐talsbil. Men så fick jag veta att han inte alls gillade Cadillac, som jag hade tänkt mig, så det fick bli en Pontiac, säger Anthony Mills och är lika glad för det.

Passagerarna är ändå de samma, alla afroamerikanska kvinnor som på olika sätt kämpat för svartas rättigheter i USA; Nina Simone, Betty Davis, Aretha Franklin, Angela Davis och Meshell Ndegeocello.

– De var framstående musiker och konstnärer och har alla redan levt sitt liv. Nu är de på väg in i evigheten, i en rosa amerikanare. Och de lyfts upp av Guds hand!

Anthony Mills, med mellannamnet Neogriot, föddes för 43 år sedan i Akron, Ohio. Han växte upp i en arbetarfamilj och hans mor var en duktig konstnär, även om hon aldrig levt på sina talanger. Anthony skolades som operasångare vid Heidelbergs universitet i Ohio och flyttade därefter till Brooklyn. Han har aldrig varit en av dem som målat olovandes ute i gatumiljö:

– I den kultur jag växte upp kunde jag skapa och måla så mycket jag ville. Jag behövde aldrig använda konsten till att ta ut någon frustration som så många andra ungdomar var och är utlämnade till.

För åtta år sedan kom Anthony Mills till Stockholm. Han fick ett kontrakt som konstnär på ett galleri i Vasastan och ett avtal med ett skivbolag. Innan dess turnerade han under tio år som solist tillsammans med bland andra Harry Belafonte.
Österlen har han tidigare besökt i egenskap av konstnär och är glad att vara tillbaka, i synnerhet i gatukonstprojektet:

– Jag bara älskar det här landet med all den kultur, kreativitet och skönhet som finns.
Österlen är en fantastisk miljö att måla i och jag återkommer gärna. Faktum är att jag inte skulle ha något emot att bosätta mig här.
Men först ska sångaren Anthony Mills under ett par månader vistas i Italien för att förgylla tillvaron på den 56e konstbiennalen i Venedig, som sångare.

Bildtext: Anthony Mills framför sin rosa Pontiac – på väg in i evigheten. Bild: Street Art Österlen