Sommarjobba som graffitimålare i Sjöbo

Sommarjobba som graffitimålare. Sjöbo kommun i samarbete med Street Art Österlen 2017.

Dettta erbjudande nappade sex 17-åringar på, som under en månad planerat, komponerat och genomfört en muralmålning med graffitispray på Kulturskolan i Sjöbo. Handledning och konstnärlig vägledning är Annika Mattsson bosatt i Smedstorp samt Rose-Marie Johansson, fritidsledare på Navet i Sjöbo.

Vi tittade på teknik, komposition, lager av färg, olika tekniska lösningar, tema, innehåll, referenser och konstnärlig egenhet. Vi både såg och kände, analyserade och tänkte. Fotograferade gjorde vi med.

 

Ungdomarnas uppdrag var dessa, att förvandla en vägg och en lekplats till något färgglatt och inspirerande:

  1. Kulturskolans gavel, Sjöbo kommun. Solig sida. Dörren är blickfånget.
  2. Lekborg i Lövestad, Sjöbo kommun. Träkonstruktion som står centralt framför skolan.

Först måste man förbereda sig, planera, skära till schabloner och anpassa måtten. Tillbaka i Sjöbo efter att tittat så ögonen tårades på olika konstnärers verk, så började vi skissa på egna idéer.

Ganska så snart bestämde de sig att våga ta plats i naturlig storlek på kulturskolans vägg. Så vi gjorde schabloner i bästa Banksy stil. Sedan måste vi ha en skalenlig ritning på den vägg som vi fått tilldelat oss.

 

Så det mättes mycket. Tanken väcktes att ha ungdomarna målade som scenarbetare när de öppnar en ridå. De drar i draperiet och innanför öppnar det sig ett annat rum. Vilket slags rum eller miljö diskuteras fortfarande.

Men schablonerna måste skäras ut. Alla kämpade på i god anda med sig själv som schablon och allt annat som skulle skäras. Men en målning som denna är ett grupparbete där det är viktigare med att målningen som sådan blir bra. Där det är viktigt med kompromisser, försöksanda och nyfikenhet. Måttot är att det inte kan bli sämre än vad det är och att vi vill ha en WOW – känsla. Men allt blir bra om vi gör vårt bästa ihop. Vilket gäng det är!

I jobbet ingick det att ungdomarna visar andra hur man gör graffiti: Prova på graffiti.

Våra sommarungdomar var värdar för en ”Prova på dag” på fritidsgården Navet i Sjöbo.
Först gällde det att bygga planket. Det mättes. Det hamrades. Det taggades. Våra sommarjobbande 17-åringar visade pedagogiskt för de tillströmmande ungdomarna mellan 13-19 år som kom att handskar och munskydd krävdes. Många kom, 25 stycken trotsade regnet och 3 timmar senare fanns ingen burk kvar.
Fantastiskt kul.

Lekborgen i Lövestad.

Nu var det lekborgens tur.
Om det är någon gång som användningen och lyckan i riktigt starka färger, finns, så är det just när vi målar för barn. Total osynlig har den stått, lekborgen, lite bortglömd. Men fortfarande till stor nytta.

Men nu blir det ändring, Sjöbo kommun satsar på kultur för barn och unga och vi fick jobbet att göra skillnad. Rose-Marie, fritidsledare, hade gjort ett fantastiskt förarbete med högtryckstvätten. Om grunden är bra blir resultatet bra!

Så det målades på både lekborg och kläder. Alla högg in. Färg kan vara helt oemotståndligt. Det är något med människans inre obotliga vilja till färg som gjorde att vi under århundraden malde pigment, hittade nya kemiska former, förstod att binda och därmed hitta lim, som formade oss. Så färg ska underhållas och avnjutas, vilken form den än kommer i.